Fasciatherapie

Wat is fasciatherapie?

De fascia is een ander woord voor de bindweefsellagen rondom spieren en gewrichten, waartussen zich een vloeistof bevindt die ervoor zorgt dat alle bewegingen soepel verlopen.

De fascia is een groot netwerk van deze bindweefsellagen door het gehele lichaam. Hierdoor zien we dat veel klachten elkaar kunnen beïnvloeden. Hierdoor kijken wij bij fasciatherapie niet alleen naar losse spieren en gewrichten, maar naar het geheel. Door middel van behandeling en training kan de fascia inclusief vloeistof weer soepel worden en kunt u weer pijnvrij bewegen.

Hoe ontstaan fascia gerelateerde klachten?

Fascia gerelateerde klachten ontstaan door te veel in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of overbelasting van de spieren. Maar ook stress, slechte voeding & hydratatie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in de bewegingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Deze uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia.

Niets in uw lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een prachtige maar ingewikkelde manier met elkaar samen. Doordat de fascia door het hele lichaam loopt en krachten niet alleen plaatselijk maar via het gehele lichaam verdeelt kan een beperking in uw kuit letterlijk uw nekpijn veroorzaken en uw lage rugpijn zou kunnen komen van een beperking in schouder. Daarnaast zijn uw emotionele gesteldheid en levensstijl even belangrijk als de stoorzenders in het lichaam. 

Triggerpoints, verklevingen of ontstekingen veroorzaken op zichzelf geen pijn, ze geven wel signalen af die door de zenuwen naar de hersenen worden geleid. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet. Daarin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Zo hebben emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel. 

Bron: Chronische pijn | Fascia Integratie Therapie | Nederland (fasciaweb.nl)

Reacties zijn gesloten.