COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt.

Klachten en symptomen van COPD

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning en piepende ademhaling zijn andere bekende verschijnselen bij patiënten met COPD. Patiënten met COPD kunnen geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen opleveren. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert een probleem op.

Als COPD-patiënten zich inspannen gaan ze sneller ademen. De druk in de borstkas kan te groot worden voor de kleine, minder stevig geworden luchtwegen, waardoor ze bij het uitademen vroegtijdig dicht kunnen gaan zitten. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Ook de zogenoemde hulpademhalingsspieren gaan meedoen om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen. Op den duur leidt dit tot een inademingsstand van de borstkas. Normaal ademen kost steeds meer energie en de COPD-patiënt wordt snel benauwd. Als patiënt met beginnend COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in of hardlopen. Als de COPD verergert, kunt u al benauwd worden bij bijvoorbeeld traplopen of stevig wandelen.

Wat kan ik zelf doen bij COPD?

De allerbeste behandeling is een rookvrij leven leiden. Door rookvrij te leven verergert de ziekte minder snel, ook als u al jaren rookt. Voor ondersteuning kunt u terecht bij uw huisarts. Verder is het van belang uw medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken. Ook een actieve leefstijl handhaven door eventueel te sporten en/of begeleid door een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma is belangrijk.

Training kan ook een positieve invloed hebben op andere aandoeningen die vaak voorkomen in combinatie met COPD zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en perifeer vaatlijden.

Reacties zijn gesloten.